Innehållsrika v.11 :)

Hej,


Denna veckan har 5orna bl.a. fördjupat sig i feminismen. Vilket land var t.ex. först ut att inför lika löner för män och kvinnor som utför samma arbete? Vad är egentligen feminism? Arbetar feminister bara för kvinnors rättigheter eller fler “grupper”? Eleverna har även fortsatt jobba med bl.a. bråktal på matten vilket vi även kopplat ihop med hemkunskapen där det faktiskt är mycket matte när man ska ta rätt andel av olika ingredienser.. Recepten skrivs ofta i t.ex. 1 ¾ dl vetemjöl. Molekyler och atomer och dess egenskaper har vi också fördjupas oss i så smått. I svenska har åk 5 bl.a. jobbat med en form av bildanalys som varit mycket spännande. På idrotten så har röda 5 och blå 6 fått prova på Boxercise, eller box, som är en gruppträningsform. Box utmanar verkligen koordinationen och är delvis en konditionsträning. Eleverna jobbade två och två med olika kombinationer av olika boxslagen Jab, Cross, Hook och Uppercut. Grön 5 ska också får prova på 🙂

 

På onsdagen fick vi besök av Maria från Friends som hade en föreställning med fokus hur man kan va Schysst på nätet. Maria spelade upp en teater där två elever skapat “hata”-konton på Instagram. Efter teatern följde vi upp alla tankar och känslor i klassrummet och jobbade med detta under resterande dagen. Vad är tillåtet att göra med t.ex. foto du tar på andra? Vad är en kränkning? Är det skillnad på en kränkning på nätet gentemot “face to face”? Vad kan man göra för att va Schysst på nätet? Hur kan man hjälpa en vän som hamnat i en knepig sits? En mycket viktig och bra dag!

På fredagen genomfördes Färsingaskolans första Vasalöp. Eleverna kämpade i snöyran och kylan med de flesta hade tagit kläder efter väder och redde ut snöflingorna bra! De tog sig 8 varv eller mer om man ville och njöt sen av välkänt blåbärssoppa enligt traditionerna.

Nästa veckan kör vi Earth hour-tema vecka hela veckan. Kommer ett inlägg om det innan måndag!

Vi önskar er en fin helg!
/ Team 5-6

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *